Foliowanie termokurczliwe służy zabezpieczaniu produktów – nie tylko na czas ich transportu, ale też składowania i magazynowania. Folia dobrze chroni produkty przed zniszczeniem czy uszkodzeniem, a także przed działaniem wilgoci czy osadzaniem się kurzu. Na sam proces foliowania termokurczliwego składa się kilka zabiegów: pierwszym z nich jest zgrzewanie. Do tego wykorzystywane są często automatyczne zgrzewarki zapewniające nie tylko trwałe, ale i estetyczne efekty. W zakładach przemysłowych foliowanie jest zwykle jedną z czynności wykonywanych przez systemy pakujące. Kolejnym etapem procesu po zgrzewaniu jest obkurczanie folii. Wywołuje się je poprzez uderzenie zafoliowanego produktu gorącym powietrzem o temperaturze ok. 150˚C – w rezultacie tego folia kurczy się i ściśle przylega do przedmiotu. Ważne też, by ilość folii była wystarczająca: nie może być jej ani za mało, ani za dużo. Niezbędna jest też perforacja o odpowiedniej wielkości.
Cechy folii termokurczliwej
Folia termokurczliwa (LDPE) produkowana jest z polietylenu, dzięki zastosowaniu w procesie produkcji systemu wielowarstwowego jest ona grubsza od zwykłej folii. Działanie wysokiej temperatury sprawia, że folia się kurczy i przylega do pakowanego produktu. W folię termokurczliwą pakuje się małe artykuły takie jak kosmetyki, puszki, słoiki czy butelki (choćby zgrzewki z napojami), ale też takie o większych gabarytach np. pojazdy czy elementy konstrukcji budynków. Najczęściej foliowanie termokurczliwe wykorzystywane jest w branży spożywczej, kosmetycznej, chemicznej, papierniczej i poligraficznej, a także przy produkcji wyrobów z tworzyw sztucznych. Najważniejsze cechy, jakie posiada folia termokurczliwa to: duża wytrzymałość, wszechstronność stosowania, odporność, lekkość, niska cena. Standardowe wymiary takiej folii to: 15-40 mikrometrów grubości oraz 200-800 mm szerokości. Warto też zaznaczyć, że jest to produkt przyjazny dla środowiska naturalnego, bo może być poddawany recyklingowi i wykorzystany ponownie.